Συστατικά


Σύνθεση και συστατικά του PROfertil® female

Το PROfertil® female είναι ένα τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και προορίζεται για τη διαιτητική αγωγή των γυναικών με ΣΠΩ που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Η συγκεκριμένη σύνθεση θρεπτικών συστατικών του PROfertil® female πληροί τις ειδικές διατροφικές ανάγκες των γυναικών με ΣΠΩ. Με μια ισορροπημένη δόση, το προϊόν καλύπτει ειδικά την αυξημένη ανάγκη για τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Φολικό οξύ

Η μειωμένη γονιμότητα στις γυναίκες συχνά προκαλείται από αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Η ομοκυστεΐνη σχηματίζεται κατά την διάσπαση των πρωτεϊνών και συσσωρεύεται, για παράδειγμα, εάν δεν υπάρχει αρκετό φολικό οξύ διαθέσιμο. Οι υπερβολικά υψηλές τιμές ομοκυστεΐνης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ωρίμανση των ωοθυλακίων και ωαρίων, την προετοιμασία του ενδομητρίου και την εμφύτευση του ωαρίου. Ιδιαίτερα για γυναίκες με ΣΠΩ, που υποφέρουν συχνά από διαταραχές ωορρηξίας, λεπτό ενδομήτριο με ανεπαρκή παροχή αίματος, περιορισμένη εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου, και αυξημένο κίνδυνο αποβολής, η μείωση του επιπέδου της ομοκυστεΐνης με τη λήψη επιπλέον φολικού οξέος αποτελεί βασικό πυλώνα της αποτελεσματικής διατροφικής αγωγής.

Το φολικό οξύ συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες αναγέννησης των κυττάρων και την κυτταρική διαίρεση στο ανθρώπινο σώμα, συνεπώς αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη του ωαρίου και του εμβρύου. Η έλλειψη φολικού οξέος, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά τη σύλληψη, αυξάνει τον κίνδυνο δυσπλασιών στο παιδί. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτή σε αυτό το στάδιο, η στοχευμένη, τακτική πρόσληψη φολικού οξέος συνιστάται αμέσως πριν τον προγραμματισμό της, στην καλύτερη περίπτωση μετά την απόφαση τεκνοποίησης και το αργότερο 4 εβδομάδες πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης.

Συχνά, σε γυναίκες με ΣΠΩ, ο μεταβολισμός έχει ήδη επιβραδυνθεί πολύ πριν από τον προγραμματισμό της εγκυμοσύνης εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, ως εκ τούτου η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη του ωαρίου και του περιβάλλοντός του μέσα από την άμεση, τακτική και στοχευμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι απολύτως απαραίτητη για το γυναικείο σώμα.

Βιταμίνη E

Οι ελεύθερες ρίζες (ROS) είναι μόρια που διαθέτουν ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια και αντιδρούν πολύ εύκολα με το περιβάλλον τους. Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται με την υπέρβαση του φυσιολογικού επιπέδου των ROS, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα κοκκιώδη κύτταρα που είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των ορμονοεξαρτώμενων διεργασιών, και την ποιότητα των ωαρίων. Σε γυναίκες με ΣΠΩ, η μείωση του οξειδωτικού στρες με αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε μπορεί να οδηγήσει σε αποκατάσταση της ισορροπίας των ορμονών, καθώς και βελτιωμένη μορφολογία και βιωσιμότητα των ωαρίων.

Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιπηκτικών επιδράσεών της και της προκύπτουσας βελτιωμένης ροής αίματος, η βιταμίνη Ε μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό και στην αυξημένη δεκτικότητα του ενδομητρίου. Η αντιπηκτική δράση της βιταμίνης Ε μπορεί επίσης να υποστηρίξει την παροχή αίματος στα θυλάκια, τα αναπτυσσόμενα κοκκιώδη κύτταρα και την παραγωγή των οιστρογόνων, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στη βελτιωμένη μορφολογία και τη λειτουργία του ενδομητρίου.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι παρόν σε ένα μεγάλο αριθμό ενζύμων (σεληνιο-πρωτεΐνες), συμμετέχει στην παροχή ενέργειας και τον μεταβολισμό του ωαρίου μέσω διαφόρων μεταβολικών και οξειδωτικών διεργασιών και είναι απαραίτητο για τη διαδικασία της ωρίμανσης του ωαρίου. Η ανεπάρκεια σεληνίου στα πρώτα στάδια της κύησης σχετίζεται με αποβολή, προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό, κίνδυνο χαμηλού βάρους των νεογέννητων και μυϊκή αδυναμία στην παιδική ηλικία.

Η έλλειψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της γυναικείας ορμονικής ισορροπίας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει το ρόλο του σεληνίου στην ανάπτυξη του υπερανδρογονισμού (εμφάνιση των ανδρικών χαρακτηριστικών) στην περίπτωση του ΣΠΩ. Μελέτες δείχνουν ότι η στοχευμένη πρόσληψη σεληνίου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τιμών των τριγλυκεριδίων και της αντίστασης στην ινσουλίνη σε γυναίκες με ΣΠΩ.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Η πρόσληψη πολυακόρεστων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA) πριν από τη σύλληψη συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ενδομητρίωσης, η οποία μπορεί να αποτρέψει την εμφύτευση και θεωρείται συχνά πιθανή αιτία προβλημάτων γονιμότητας. Οι εξισορροπητικές επιδράσεις των EPA και DHA μπορούν να μετριάσουν την υπερβολική απελευθέρωση οιστραδιόλης, η οποία μπορεί να επηρεάσει ή ακόμη και να αποτρέψει τη δεκτικότητα της μήτρας και την εμφύτευση. Σε γυναίκες με ΣΠΩ, η υψηλότερη συγκέντρωση πολυακόρεστων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να έχει αντιανδρογόνο δράση και συμβάλλει σε ένα πιο υγιές λιπιδικό προφίλ στο αίμα. Για τις γυναίκες που επιδιώκουν την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), η ευνοϊκή αναλογία ωμέγα-6-και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλει σε αυξημένο ποσοστό εμφύτευσης και ποσοστό εγκυμοσύνης.

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό και συμβάλλει στην εξασφάλιση επαρκούς παροχής ενέργειας στα μιτοχόνδρια της μέλλουσας μητέρας, η οποία κληροδοτεί το μιτοχονδριακό DNA στους απογόνους της. Το σώμα μπορεί να παράγει ενδογενώς συνένζυμο Q10, αλλά η ικανότητα αυτή μειώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία. Ως εκ τούτου, η πρόσληψη μέσω της διατροφής διαδραματίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο, επειδή οι εξασθενημένες μιτοχονδριακές επιδόσεις που οφείλονται σε ανεπαρκή διαθεσιμότητα ενδογενούς συνενζύμου Q10 μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπαρκή παροχή ενέργειας καθώς και στη λειτουργική ανεπάρκεια των ωοκυττάρων, προκαλώντας έτσι υπογονιμότητα, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η λήψη επιπλέον συνενζύμου Q10 από γυναίκες με ΣΠΩ, μπορεί να ενισχύσει τη μιτοχονδριακή δραστηριότητα, να διεγείρει το σχηματισμό των ωοθυλακίων, να υποστηρίξει έναν κανονικό έμμηνορροϊκό κύκλο και να μετριάσει την επιταχυνόμενη γήρανση των ωαρίων.

Κατεχίνες

Οι κατεχίνες λαμβάνονται από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Μέσα από διάφορες βιολογικές διεργασίες, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής, τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων (δημιουργία θρόμβων στο αίμα) και την αυξανόμενη αγγειακή αντιδραστικότητα (ένταση των αιμοφόρων αγγείων). Η ροή του αίματος στις ωοθήκες και τη μήτρα μπορεί να επηρεαστεί θετικά από την αντιοξειδωτική και αντιθρομβωτική δράση των κατεχινών πράσινου τσαγιού.

Η λήψη κατεχινών μπορεί να μειώσει το πάχος του στρώματος των κυττάρων της θήκης του ωοθυλακίου και επομένως να μειώσει την παραγωγή των ανδρογόνων στεροειδών. Αυτό μειώνει τον αριθμό των ωοθυλακίων, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα τους. Οι κατεχίνες πράσινου τσαγιού μπορούν συνεπώς να συμβάλουν στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων των λιπιδίων.

Γλυκυρριζίνη

Η γλυκυρριζίνη είναι ένα συστατικό της γλυκόριζας και, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιανδρογονική δράση που μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση της ακμής, των ανδρικών χαρακτηριστικών, της τριχόπτωσης και άλλων περαιτέρω επιπτώσεων των αυξημένων ανδρικών ορμονών (υπερανδρογοναιμία). Λόγω της ρυθμιστικής της επίδρασης στην παραγωγή τεστοστερόνης από τις ωοθήκες, αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αυξημένων συγκεντρώσεων των ανδρικών ορμονών και των συχνών εμμηνορροϊκών κύκλων χωρίς ωορρηξία, να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, να ρυθμίσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά ωορρηξίας σε γυναίκες με ΣΠΩ.

 PROFERTIL® FEMALE (PDF)