Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) μπορεί να είναι συχνά η αιτία για την ανεκπλήρωτη επιθυμία απόκτησης παιδιών.
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή κατά την οποία οι γυναίκες, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων, παράγουν και υπερβολική ποσότητα ορμόνης του ανδρικού φύλου. Με αυτό το δεδομένο είναι πιθανό να συμβούν διάφορες λειτουργικές διαταραχές των ωοθηκών και πολύ συχνά επίσης ο σχηματισμός μικρών κύστεων, οι οποίες οδηγούν στη δυσλειτουργία των επονομαζόμενων πολυκυστικών ωοθηκών.
Τι συμβαίνει όταν έχουμε το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS);
Αναφέραμε πιο πάνω τις διάφορες λειτουργικές διαταραχές των ωοθηκών και τον σχηματισμό μικρών κύστεων. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι όταν υπάρχει PCOS ο κύκλος πραγματοποιείται συχνά χωρίς ωοθυλακιορρηξία, η έμμηνος ρύση είναι ακανόνιστη και μπορεί ακόμη και να σταματήσει.
- Μεγάλα μεσοδιαστήματα μεταξύ των περιόδων ή μία έμμηνος ρύση που εμφανίζεται σπάνια (ολιγομηνόρροια) ή ακόμη και έμμηνος ρύση που απουσιάζει εντελώς (αμηνόρροια)
- Αυξημένα επίπεδα ορμονών του ανδρικού φύλου στο αίμα ή/και «αρρενοποίηση» (υπερτρίχωση)
- Πολλές κύστες στις ωοθήκες (πολυκυστικές ωοθήκες)
Δυστυχώς, υπάρχει η πιθανότητα το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) να μη διαγνωστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διάγνωση γίνεται από το γιατρό μόνο όταν οι γυναίκες θα τον συμβουλευτούν για τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους (πιθανώς ακόμη και έναν ειδικό στην αναπαραγωγική ιατρική).
Το αντισυλληπτικό χάπι είναι μια από τις φαρμακευτικές επιλογές για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Κάποιες γυναίκες με PCOS, που δεν είναι ικανοποιημένες από τη θεραπεία με τα από του στόματος αντισυλληπτικά (για τον έλεγχο των γεννήσεων), είναι λογικό να αναζητούν εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές. Ειδικά όταν η επιθυμία τους για απόκτηση παιδιών εκδηλώνεται σχετικά καθυστερημένα.
Ποιές αιτίες μπορεί να ευθύνονται για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS);
Τα ακριβή αίτια του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) δεν είναι ακόμη σαφή. Ακολουθώντας μία υπόθεση, μπορούμε να το προσεγγίσουμε με όρους συγγενείς ή σχετικούς με τον τρόπο ζωής όπως η έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό βάρος και η ανθυγιεινή διατροφή.
Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) εμφανίζουν ορμονικές διαταραχές. Αφενός, υπάρχει αυξημένη απελευθέρωση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH, ωχρινοποιητική ορμόνη) και, αφετέρου, μειωμένη απελευθέρωση της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) από την υπόφυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων) από τις ωοθήκες. Οι ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) δεν μπορούν να τα μετατρέψουν σε οιστρογόνα, γεγονός που προκαλεί αυξημένες διαταραχές του κύκλου.
Όσον αφορά στις ασθενείς που επηρεάζονται από αυτό το σύνδρομο, μπορεί να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτό εντείνει περαιτέρω την παραγωγή ανδρογόνων.
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) μπορεί να επιφέρει τα ακόλουθα συμπτώματα:
Έλλειψη ωοθυλακιορρηξίας
Η διαδικασία ωρίμανσης ενός ωαρίου επηρεάζεται από τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό και τη παρουσία πολλών ωαρίων στην ωοθήκη.
Απουσία εμμήνου ρύσεως
Μπορεί να προκαλέσει επιμήκυνση του κύκλου ή ακόμη και παντελή απουσία της εμμήνου ρύσεως.
Αυξημένη τριχοφυΐα ανδρικού τύπου (δασυτριχισμός)
Προκαλεί αυξημένη τριχοφυΐα στο πηγούνι, στα μάγουλα και την περιοχή του στέρνου.
Ακμή και τριχόπτωση, καθώς και παχυσαρκία
Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι συνέπεια του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Πολύ συχνά υπάρχει επίσης σχέση με υποθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, κρύα χέρια και μειωμένη γονιμότητα.
Υπογονιμότητα
Αυτή προκαλείται από την έλλειψη ωρίμανσης των ωαρίων και συνήθως γίνεται αντιληπτή μόλις εκφραστεί η επιθυμία για την απόκτηση παιδιού. Πριν από αυτή, το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός περισσότερο επικεντρώνονται σε πτυχές της εξωτερικής εμφάνισης, όπως οι ατέλειες του δέρματος ή η ακμή.
Μια μελέτη που διεξήχθη με γυναίκες με PCOS στο Ιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης έδειξε ότι η λήψη του PROFERTIL® female μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στις τυπικές ορμονικές παραμέτρους του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Αυτό το δεδομένο, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης.
Ποιές μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να προκύψουν εξαιτίας του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS);
Οι μακροχρόνιες ορμονικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και δυσλιπιδαιμία. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου της μήτρας. Για αυτές τις πιθανές συνέπειες και μόνο, η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι περισσότερο από επιθυμητή και απαραίτητη.
Διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS):
Συνήθως διαγιγνώσκεται όταν επικεντρωθούμε στη λύση της ανεκπλήρωτης επιθυμίας της απόκτησης παιδιών. Ενδείξεις μπορεί να αποτελούν οι παρατηρήσεις της γυναίκας για αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα, υπερβολικό βάρος και ακμή. Συχνά ανιχνεύονται ευμεγέθεις ωοθήκες στο διακολπικό υπερηχογράφημα.
Εξετάσεις αίματος, με μέτρηση τιμών συγκεκριμένων ορμονών, μπορεί να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).
Πιο συγκεκριμένα, οι ακόλουθες τιμές μπορούν να αξιολογηθούν:
- Θυλακιοτρόπος ορμόνη – FSH
- Ωχρινοτρόπος ορμόνη – LH
- Τεστοστερόνη και ελεύθερη τεστοστερόνη
- Δεϋδροεπιανδροστερόνη – DHEA
- Ανδροστενεδιόνη – ASD
- Φυλοσυνδετική σφαιρίνη (SHBG)
- Οιστραδιόλη
- Προλακτίνη
- Ινσουλίνη, συμπεριλαμβανομένου του από του στόματος τεστ ανοχής γλυκόζης (σε περίπτωση αντίστασης στην ινσουλίνη)
- Τεστ δεξαμεθαζόνης και δεξαμεθαζόνης / αναλόγου GnRH
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS);
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) ταξινομείται ως ανίατο. Ωστόσο, τα συμπτώματά του μπορούν να μετριαστούν. Η αντιμετώπιση εξαρτάται ακριβώς από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται και από το εάν υπάρχει η επιθυμία για την απόκτηση παιδιού. Το PROFERTIL® female, με την τεκμηριωμένη σύνθεση των μικροθρεπτικών συστατικών του, έχει αποδείξει την ευεργετική του επίδραση, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.
Εάν δεν υπάρχει επιθυμία για τεκνοποίηση, το αντισυλληπτικό χάπι συνιστάται στις περισσότερες περιπτώσεις. Καταστέλλει την παραγωγή ορμονών και έτσι ρυθμίζει τον κύκλο. Η λήψη του χαπιού μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στην ακμή και την υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα.
Εάν ο στόχος είναι η εκπλήρωση της επιθυμίας για απόκτηση παιδιών, τότε το PROFERTIL® female μπορεί να υποστηρίξει την ωοθυλακιορρηξία, μέσω της στοχευμένης παροχής μικροθρεπτικών συστατικών, έτσι ώστε να συμβάλλει στην άυξηση της πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης!
Το αδυνάτισμα των υπέρβαρων γυναικών μπορεί επιδράσει θετικά στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Συνιστάται μια μετριοπαθής δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων με πολλά λαχανικά, ψάρια, κρέας και όσπρια, καθώς και υγιεινά λιπαρά και φρούτα. Τα έτοιμα γεύματα θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, εάν αυτό είναι εφικτό. Συνιστάται επίσης ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό, για να ξεκινάει σωστά η ημέρα.
Επιπλέον, μπορεί να γίνουν χειρουργικές προσπάθειες να διανοιχθούν μικρές τρύπες στην ωοθήκη και έτσι να αφαιρεθούν ωοθυλάκια. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως «drilling – λαπαροσκοπική ωοθηκική διάτρηση και καυτηριασμός». Ιδανικά, η ωοθυλακιορρηξία επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο. Εναλλακτικά, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο τεχνητής γονιμοποίησης με τη μορφή ICSI ή IVF, με συμπληρωματική λήψη του PROFERTIL® female.
Τέλος, υπάρχουν ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά που μπορούν να προάγουν την ωοθυλακιορρηξία. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να βοηθήσει το PROFERTIL® female, με την αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση της σύνθεσής του.