Τι να κάνετε σε περίπτωση υπογονιμότητας;
Εάν δεν υπάρξει εγκυμοσύνη μετά από ένα χρόνο σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα υπογονιμότητα. Σωματικά και ψυχολογικά αίτια μπορεί να είναι ο λόγος για αυτό. Επομένως, θα πρέπει αρχικά να προσδιοριστεί το αίτιο, ώστε μετά να μπορεί να ξεκινήσει η στοχευμένη θεραπεία. Οι αναλυτικές / διευκρινιστικές συζητήσεις δεν περιορίζονται στο γυναικολόγο σας, αλλά μπορεί επίσης να μιλήσετε με τον ουρολόγο / ανδρολόγο σας. Οι κλινικές γονιμότητας, οι ειδικοί στην αναπαραγωγική ιατρική και οι ενδοκρινολόγοι είναι επίσης εξειδικευμένοι επαγγελματίες με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε, ώστε να διαγνωσθεί το πρόβλημα, ανάμεσα στα διάφορα πιθανά αίτια.
Ως πρώτο βήμα, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα και τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ. Η μέτριας έντασης τακτική άθληση προάγει τη φυσική κατάσταση και μπορεί να μειώσει τους παράγοντες άγχους. Τα υπέρβαρα άτομα πρέπει να χάσουν βάρος. Ο ιδανικός ΔΜΣ (“Δείκτης Μάζας Σώματος”) είναι μεταξύ 19 και 25. Φροντίστε να κοιμάστε τακτικά και να ξεκουράζεστε, αλλά και να αποφορτίζετε τον εαυτό σας, με καθημερινές στιγμές χαλάρωσης. Ο κύκλος σας πρέπει επίσης να παρακολουθείται συστηματικά. Εκτός από την παρακολούθηση του κύκλου, συνιστάται ιδιαίτερα και η αξιολόγηση της ανδρικής γονιμότητας, με σπερμοδιάγραμμα του συντρόφου.
Τι ρόλο παίζει η ηλικία της γυναίκας στην υπογονιμότητα;
Η ηλικία της γυναίκας δεν επηρεάζει μόνο τον αριθμό των ωαρίων, αλλά και την ποιότητά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αυξάνονται μόνο οι χρωμοσωμικές αλλαγές με την πάροδο της ηλικίας, αλλά και ο αριθμός των αποβολών.
Η μείωση των ωαρίων είναι μια συνεχής και φυσική διαδικασία που ξεκινά στο θηλυκό έμβρυο, ήδη όσο ακόμη βρίσκεται στη μήτρα. Στη γέννησή της, κάθε γυναίκα διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο ωάρια και αυτός ο αριθμός θα μειωθεί, στο μισό περίπου, κατά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Ο αριθμός των ωαρίων συνεχίζει να μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας. Αυτό εξηγεί γιατί το απόθεμα περιορίζεται σε περίπου 25.000 στις γυναίκες στα μέσα της δεκαετίας των τριάντα, και στη συνέχεια συρρικνώνεται σε σχεδόν 1.000 ωοθυλάκια κατά την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Η επίτευξη εγκυμοσύνης δεν είναι πλέον τόσο ελπιδοφόρα, όσο σε νεαρότερες ηλικίες. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το απόθεμα ωαρίων μπορεί να διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα.
Το φολικό οξύ είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι επαρκές πλέον μετά την ηλικία των 30 ετών.
Η πρόσληψη φολικού οξέος παίζει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες ανάπτυξης και στην κυτταρική διαίρεση. Η επαρκής πρόσληψη αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού είναι σημαντική για την ανάπτυξη και διαμόρφωση του νευρικού ιστού του εμβρύου (π.χ. σχηματισμός νευρικού σωλήνα). Στο πλαίσιο του προγραμματισμού μιας εγκυμοσύνης, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι ανάγκες για φολικό οξύ αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και στη φάση πριν από τη σύλληψη (τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν).
Με δεδομένο ότι δε μειώνεται μόνο ο αριθμός των ωαρίων, αλλά και η ποιότητά τους, ενώ αντιστρόφως οι χρωμοσωμικές αλλαγές και ο αριθμός των αποβολών αυξάνει, η λήψη μόνο φολικού οξέος από γυναίκες ηλικίας 30 ετών και πάνω δεν είναι επαρκής πάντοτε για να εκπληρώσει την επιθυμία για απόκτηση παιδιού.
Η συμπληρωματική πρόσληψη PROFERTIL® female από τη στιγμή που εκδηλώνεται η επιθυμία για την απόκτηση παιδιού, μέχρι την έναρξη μιας επιβεβαιωμένης εγκυμοσύνης, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της γονιμότητας. Το PROFERTIL® female μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία του προγραμματισμού για την απόκτηση παιδιού, χάρη στην τεκμηριωμένη με μελέτες σύνθεσή του με μικροθρεπτικά συστατικά. Το PROFERTIL® female έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό, καθώς και στην ωρίμανση των ωαρίων, την ωοθυλακιορρηξία και την εμφύτευση του εμβρύου.
Ο δρόμος για τη σύλληψη και την απόκτηση παιδιού
Η θεραπευτική επιλογή που μπορεί να οδηγήσει στην εκπλήρωση της επιθυμίας για τεκνοποίηση εξαρτάται ουσιαστικά από την αιτία. Η ηλικία του άνδρα και της γυναίκας παίζουν σημαντικό ρόλο, ακριβώς όπως και το είδος της διαταραχής γονιμότητας, αλλά και το διάστημα για το οποίο το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδί, παρότι το επιθυμούσε.
Μια άλλη επιλογή είναι η ορμονική θεραπεία. Οι αναγκαίες ορμόνες, μπορούν να ληφθούν σε μορφή δισκίου ή ακόμη και σε ενέσιμη μορφή. Εάν ως ύστατη λύση απαιτηθεί τεχνητή γονιμοποίηση, το PROFERTIL® female μπορεί επίσης να ληφθεί συμπληρωματικά, με σημαντική υποστηρικτική δράση.
Στην προσέγγιση της τεχνητής γονιμοποίησης, θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των παρακάτω:
- Τεχνητή γονιμοποίηση στη μήτρα, που αναφέρεται ως σπερματέγχυση.
- Εξωσωματική (στο εργαστήριο) γονιμοποίηση ωαρίων, (IVF- In Vitro Fertilization) π.χ. σε περίπτωση απόφραξης των σαλπίγγων ή παραγωγής αντισωμάτων κατά των σπερματοζωαρίων.
- Ενδοκυτταροπλασματική έγχυση ενός σπερματοζωαρίου σε ένα ωάριο, διαδικασία που είναι γνωστή ως μικρογονιμοποίηση (ICSI).
- μικροχειρουργική λήψη σπέρματος από τον όρχι / επιδιδυμίδα (TESE / MESA).
Στην περίπτωση μειωμένης γονιμότητας, το PROFERTIL® female μπορεί επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες στην πορεία τους προς την επίτευξη μιας πολυπόθητης εγκυμοσύνης που έχει καθυστερήσει, ως συμπλήρωμα στη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης..
Δεν είναι μόνον οι σωματικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή γονιμότητας
Οι ψυχολογικοί παράγοντες, οι οποίοι μπορούν επίσης να επιβαρύνουν τη σχέση του ζευγαριού, συχνά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογηθεί η πιθανότητα της ψυχολογικής υποστήριξης για την ανακούφιση από το άγχος και την πίεση, καθώς επίσης και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σώμα μας.
Ο άνδρας μπορεί να είναι η αιτία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για τεκνοποίηση στο 50% περίπου όλων των περιπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση, η επιθυμία για την απόκτηση παιδιών τελικά είναι μια κοινή προσπάθεια και των δύο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κινητικότητα, δηλαδή η ικανότητα του σπέρματος να κινείται, είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Εάν τα σπερματοζωάρια είναι πολύ αργά, θα αποβιώσουν πριν φτάσουν στο ωάριο. Εάν περισσότερο από το 32% των σπερματοζωαρίων είναι “ζωηρά”, αυτό θεωρείται φυσιολογική κινητικότητα.
Η κινητικότητα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:
- Προωθητική κινητικότητα = Ζωηρή κινητικότητα (PR)
- Επιτόπια κινητικότητα (οι λεγόμενοι κυκλικοί κολυμβητές) = Νωθρή κινητικότητα
- Χωρίς κινητικότητα = Ακίνητα σπερματοζωάρια
Ο αριθμός σπερματοζωρίων / συγκέντρωση του σπέρματος έχει επίσης διαγνωστική και προγνωστική αξία.
Μια άλλη σημαντική πτυχή για την αξιολόγηση της γονιμότητας είναι η εμφάνιση του σπέρματος, δηλαδή η μορφολογία. Η μορφολογία θεωρείται φυσιολογική εάν περισσότερο από το 4% των σπερματοζωαρίων έχει φυσιολογικό σχήμα.
Το PROFERTlL® male έχει αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των παραμέτρων του σπέρματος που σχετίζονται με την επίτευξη εγκυμοσύνης.