Ζητήματα γονιμότητας
που σχετίζονται
με την ηλικία

Yποστήριξη της υγιούς ωρίμανσης των ωοθυλακίων και της τακτικής ωοθυλακιορρηξίας

Επιθυμείτε να κάνετε παιδιά όταν η γονιμότητα έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται;

Στον δυτικό κόσμο,  υπάρχει μια αυξανόμενη τάση προς την μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται φυσικά με την ηλικία. Ο κύριος λόγος για τη μείωση της γονιμότητας είναι ότι ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται συνεχώς.

Το λεγόμενο λειτουργικό απόθεμα ωοθηκών (FOR) μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το εάν υπάρχουν αρκετά ωάρια διαθέσιμα στις ωοθήκες για φυσική ή τεχνητή γονιμοποίηση. Ο αριθμός των ορατών ωοθυλακίων στο υπερηχογράφημα (παρακολούθηση ωοθυλακίων) και η τιμή της AMH είναι οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του αποθεματικού των ωοθηκών.

Ο αριθμός των ωαρίων που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια γυναίκα στη ζωή της καθορίζεται κατά τη γέννηση. Αυτό σημαίνει ότι η διαθεσιμότητα ωαρίων είναι περιορισμένη και μειώνεται με την ηλικία. Αυτά τα αρχέγονα ωοθυλάκια (= πρωτογενή ωοθυλάκια) θα χρειαστούν αργότερα, και όχι μόνο ένα κάθε μήνα. Ένας μεγαλύτερος αριθμός ωοθυλακίων (= κοόρτη) ωριμάζει σε κάθε κύκλο. Ένα κυρίαρχο ωοθυλάκιο (= ωοθυλάκιο) επιλέγεται από αυτήν την κοόρτη. Αυτό το ωοθυλάκιο της ωοθήκης εξελίσσεται σε ώριμο ωοθυλάκιο. Τέλος, η ωορρηξία συμβαίνει στη μέση του κύκλου.

Στην καλύτερη περίπτωση, ένα ωάριο ικανό για γονιμοποίηση μεγαλώνει κάθε μήνα. Ένας τακτικός κύκλος με ωορρηξία αποτελεί τη βάση για την επιτυχή γονιμοποίηση από το σπερματοζωάριο του άνδρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Η ηλικία ως επιδραστικός παράγοντας

Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με το περιορισμένο απόθεμα ωαρίων. Η μείωση του αποθέματος των ωαρίων επιταχύνεται από το οξειδωτικό στρες. Αυτό είναι γνωστό ως «γήρανση των ωοθηκών».

Οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες στις ωοθήκες αυξάνεται καθώς η ηλικία της γυναίκας αυξάνεται και πυροδοτείται από την υπερβολική ποσότητα ελεύθερων ριζών στο ανθρώπινο σώμα. Σε συνδυασμό με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (έλλειψη αντιοξειδωτικών), αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη γήρανση των ωοθηκών με αποτέλεσμα να έχει αρνητική επίδραση στο απόθεμα ωαρίων.

Το PROFERTIL® female μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ωοθηκών από το οξειδωτικό στρες και στην επιβράδυνση της γήρανσης των ωοθηκών σε γυναίκες άνω των 35 ετών. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη των ωοθυλακίων και την τακτική ωορρηξία.

Η αντιοξειδωτική δράση του PROFERTIL® female στις ωοθήκες μπορεί να συμβάλλει σε έναν τακτικό εμμηνορροϊκό κύκλο με ωορρηξία.

Αντιμυλλέριοςορμόνη (AMH)

Η Αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της λειτουργικής εφεδρείας των ωοθηκών για τις γυναίκες ηλικίας 35+ ετών. Είναι μια ορμόνη που παράγεται από ωοθυλάκια με άντρο (ανώριμα) στις ωοθήκες.

Με τον προσδιορισμό της τιμής της AMH στον ορό, μπορεί να γίνει ένα είδος πρόγνωσης ως προς το πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί μια γυναίκα για να εκπληρώσει την επιθυμία της να κάνει παιδιά ή, αντίθετα, πόσο σύντομα θα πρέπει να αφοσιωθεί στην επιθυμία της να κάνει παιδιά. Σε μια κλινική μελέτη με γυναίκες άνω των 35 ετών, φάνηκε ότι η λήψη PROFERTIL® female για τρεις μήνες μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της AMH.

Επιπλέον, υπήρξε θετική επίδραση στο πάχος ενδομητρίου, σημαντική προϋπόθεση για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Είναι καλό να γνωρίζετε:

Σε γυναίκες με PCOS, τα επίπεδα της  AMH μπορεί να είναι αυξημένα.