Ανεκπλήρωτη επιθυμία
απόκτησης παιδιών

Ένα ζήτημα που απασχολεί περίπου το 15% όλων των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Περίπου το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Οι λόγοι μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

Ποιές είναι οι αιτίες και τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή τους;

Αρχικά είναι καλό να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα ζευγάρια δεν έχουν πλήρη υπογονιμότητα όταν η επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά παραμένει ανεκπλήρωτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία βρίσκεται σε κάποια λειτουργική διαταραχή. Το άγχος, η παχυσαρκία, η ορμονική ανισορροπία και διάφορες ασθένειες μπορούν να θεωρηθούν ως βασικές αιτίες.

Οι παρακάτω παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη::

 • Προβλήματα με την παραγωγή των σπερματοζωαρίων
 • Απόφραξη του σπερματικού πόρου
 • “Μη κατελθών όρχις” – Κρυψορχία
 • Κιρσοί στο όσχεο
 • Αδιαπερατότητα των σαλπίγγων
 • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) (μικρά ωοθυλάκια προκαλούν ορμονική διαταραχή)
 • Ενδομητρίωση (το εσωτερικό στρώμα της μήτρας βρίσκεται στο εξωτερικό της μέρος)
 • Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Διαταραχές του κύκλου
 • Λοιμώξεις, όπως η παρωτίτιδα
 • Φαρμακευτική αγωγή
 • Εγγενείς (γενετικοί) λόγοι
 • Το επιπλέον ή ελλιπές βάρος
 • Κάπνισμα, αλκοόλ και άγχος

Αιτίες υπογονιμότητας που οφείλονται στη γυναίκα για την αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης:

Περίπου το 40% όλων των περιπτώσεων οφείλεται σε διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας. Το PROFERTIL® female μπορεί να συμβάλει σε έναν τακτικό κύκλο με ωοθυλακιορρηξία και, με αυτόν τον τρόπο, να βελτιώσει τη γυναικεία γονιμότητα.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί η σημασία του να είναι μια γυναίκα υπερβολικά λιποβαρής ή υπέρβαρη. Το αποτέλεσμα είναι υπερβολική ή πολύ μικρή παραγωγή οιστρογόνων, που μπορεί να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία. Ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός (υπολειτουργία ή υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς) μπορεί επίσης να επηρεάσει την ωρίμανση των ωαρίων. Ο διαβήτης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ωρίμανση των ωαρίων, λόγω του ελαττωματικού μεταβολισμού της ινσουλίνης. Επίσης , όταν υπάρχει ενδομητρίωση το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε άλλα όργανα. Εάν αυτό μπλοκάρει τις ωοθήκες, η γυναίκα μπορεί να γίνει υπογόνιμη. Επιπλέον, εάν οι ωοθήκες είναι κολλημένες μεταξύ τους, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει τη γυναίκα σε υπογονιμότητα. Τα ινομυώματα (ινομυώματα της μήτρας) μπορεί επίσης να είναι μια σημαντική αιτία. Εάν υπάρχει κάποια φλεγμονή στον κόλπο ή τον τράχηλο, όπως χλαμύδια ή μυκητιασική λοίμωξη, αυτό έχει την ίδια αρνητική επίδραση στη γονιμότητα, όπως τα προβλήματα με την τραχηλική βλέννα.

Αίτια υπογονιμότητας που οφείλονται στον άντρα στην αποτυχία σύλληψης:

Η κακή ποιότητα του σπέρματος και η βλάβη στους όρχεις είναι τα κύρια ζητήματα. Για παράδειγμα, η βλάβη στους όρχεις μπορεί να προκληθεί από κήλη, λοίμωξη ή ακόμα και από παρωτίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση, οι ορμονικές αλλαγές ευθύνονται για μια λειτουργική διαταραχή. Για την υπογονιμότητα θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι πιθανές δυσπλασίες των αναπαραγωγικών οργάνων (π.χ., κρυψορχία). Τελευταίοι αλλά εξίσου σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του σπέρματος είναι η φαρμακευτική αγωγή και κάποιο σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας .

Όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι για τις αποβολές μπορεί επίσης να ευθύνεται ο άντρας. Αυτό προκαλείται από τον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος. Πολλές γυναίκες πιθανόν να μην γνωρίζουν αυτό το δεδομένο. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις η αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να είναι ανεξήγητη (ιδιοπαθής υπογονιμότητα). Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να ληφθεί υπόψη η αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση του PROFERTIL® male.

Ειδικά προβλήματα του ζευγαριού σχετικά με την αποτυχία σύλληψης:

Ο πρώτος κανόνας εξακολουθεί να ισχύει: Μην εστιάζετε μόνο στον άντρα ή μόνο στη γυναίκα αλλά και στους δύο μαζί.

Για παράδειγμα, τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη της σάλπιγγας στις γυναίκες και προστατίτιδα ή επιδιδυμίτιδα στους άνδρες. Και τα δύο φύλα επηρεάζονται εξίσου όσο προχωρά η ηλικία, επειδή και στον άνδρα μειώνεται η ποιότητα του σπέρματος με την πάροδο του χρόνου. Η πιθανότητα αυξημένου κατακερματισμού του DNA στα σπερματοζωάρια αυξάνεται στους άνδρες από την ηλικία των 35 ετών και πάνω.

Συναισθήματα και ψυχισμός:

Η ανεκπλήρωτη επιθυμία για την απόκτηση παιδιών μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο αποκαρδιωτική, που να βαραίνει την ψυχή και τον ψυχισμό, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σοβαρά προβλήματα υγείας. Στη χειρότερη περίπτωση, η εσωτερική ένταση και η πίεση ότι πρέπει η σύλληψη να γίνει σύντομα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Αυτό το ψυχολογικό άγχος μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις και να εμποδίζει την εκπλήρωση της επιθυμίας για απόκτηση παιδιών.

Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να επηρεαστούν ιδίως τα παρακάτω:

 • Η ορμονική ισορροπία και των δύο φύλων. Ο κύκλος της γυναίκας μπορεί να διαταραχθεί.
 • Αν όλα περιστρέφονται γύρω από την επιθυμία για την απόκτηση παιδιού, αυτό επιβαρύνει τον ψυχισμό και τη σχέση. Έτσι μπορεί να ‘πυροδοτηθεί’ ένας φαύλος κύκλος.
 • Το ψυχολογικό στρες μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό. Μπορεί να επιφέρει απώλεια όρεξης. Από αυτήν την άποψη, η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντικό στοιχείο για την αύξηση της γονιμότητας και στα δύο φύλα.
 • Η αποκαρδίωση μπορεί συχνά να αφαιρέσει τη χαρά από την ερωτική ζωή. Ωστόσο, μια ορισμένη συχνότητα επαφών είναι το θεμέλιο για μια επιτυχημένη επίτευξη εγκυμοσύνης.

Αυτά τα ψυχολογικά / συναισθηματικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν ανοιχτά. Δεν θα πρέπει να τίθεται ζήτημα ντροπής. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να μην εστιάζει στην καθημερινότητα του σε αυτό το «πρόβλημα». Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν περίοδοι ανάπαυσης, περισπασμού και ενασχόλησης με οτιδήποτε άλλο προσφέρει στο ζευγάρι διασκέδαση και ευχαρίστηση.

Πώς το PROFERTIL® female υποστηρίζει τη γυναικεία γονιμότητα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι το PROFERTIL® female μπορεί να υποστηρίξει τη γυναικεία γονιμότητα και έτσι να συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης – χωρίς ορμόνες. Το PROFERTIL® male είναι επίσης αποδεδειγμένο με πολλές μελέτες ότι έχει ευεργετική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα. Εξάλλου, η επιθυμία για απόκτηση παιδιών μοιράζεται ανάμεσα στους δύο.

PROFERTIL® – ένας καλός συνδυασμός για την υποστήριξη του προγραμματισμού οικογένειας

Η αναβολή της επιθυμίας απόκτησης παιδιών για αρκετά χρόνια, συμβαίνει συχνά στις μέρες μας. Πλεονεκτήματα, κίνδυνοι και βοήθεια πίσω από μια τέτοια απόφαση:

Όλο και περισσότερα ζευγάρια θέλουν να ξεκινήσουν τον οικογενειακό προγραμματισμό από την ηλικία των 30 ή ακόμη και των 40 ετών. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ποιότητα των ωαρίων, αλλά και του σπέρματος θα είναι μειωμένη.

Έγκυμοσύνη στα 30+

Μην ανησυχείτε αν δεν προκύψει αμέσως: η ηλικία των 30+ δεν είναι η “Δαμόκλειος σπάθη” πάνω από το κεφάλι σας. Προσπαθείστε να μην παρασυρθείτε από ταμπού και μύθους. Και μη θεωρήσετε ότι η προηγούμενη αδυναμία τεκνοποίησης είναι ένα στίγμα.

Το PROFERTIL® female έχει αναπτυχθεί ειδικά για γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδιά ακόμη και μετά από την ηλικία των 30 ετών. Μελέτες έχουν αποδείξει την υποστηρικτική επίδραση της σύνθεσής του PROFERTIL® female στη γυναικεία γονιμότητα.

Έγκυμοσύνη στα 40+

Η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται περίπου από τα μέσα της δεκαετίας των 40 ετών. Η τεχνητή γονιμοποίηση μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή, εάν η φυσική εγκυμοσύνη δεν είναι πλέον δυνατή. Σε αυτή την περίπτωση, το PROFERTIL® female μπορεί να υποστηρίξει τη γυναικεία γονιμότητα με στοχευμένη διατροφική διαχείριση, κατά την προετοιμασία για εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιμότητας.

Αυτό ισχύει επίσης για τη μικρογονιμοποίηση (ICSI) ή την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Και οι δύο μέθοδοι μπορεί να είναι για πολλά ζευγάρια ο σωστός τρόπος για την εκπλήρωση της επιθυμίας απόκτησης παιδιού. Η τεχνική ICSI προσδιορίζεται ως ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου.

Τόσο το PROfertil® female, όσο και το PROFERTIL® male δεν περιέχουν ορμόνες και διαθέτουν σύνθεση, η οποία έχει αποδεδειγμένα ευνοική επίδραση στη γονιμότητα.