Ανάπτυξη του ενδομητρίου

Το PROFERTIL® female υποστηρίζει την επιτυχημένη εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου

Είναι σημαντικό το ενδομήτριο να αναπτυχθεί επαρκώς, για να βοηθήσει την επιτυχή εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, συνιστάται η λήψη PROFERTIL® female, λόγω της αποδεδειγμένης ευεργετικής του επίδρασης στην εμφύτευση του ωαρίου εμβρύου και στην αύξηση της πιθανότητας επίτευξης εγκυμοσύνης.

Το γονιμοποιημένο ωάριο έχει ήδη περάσει 4-6 ημέρες “ταξιδεύοντας” στη σάλπιγγα πριν φτάσει στη μήτρα για να εμφυτευτεί. Εάν το ενδομήτριο είναι ήδη παχύ σε αυτό το διάστημα, θα βρίσκεται σε ιδανική κατάσταση για την επιτυχή εμφύτευση του ωαρίου.

Η περίοδος του δεύτερου μισού του κύκλου κυριαρχείται από την ωχρινική ορμόνη προγεστερόνη και ξεκινά να παράγεται μετά την ωοθυλακιορρηξία. Η αποβολή του ενδομητρίου αποτρέπεται σε αυτή την περίοδο από την προγεστερόνη. Εάν δε γίνει γονιμοποίηση, το ωχρό σωμάτιο φθίνει. Ταυτόχρονα, το γυναικείο σώμα αποβάλλει την περιττή επένδυση της μήτρας, δηλαδή μέρος του ενδομητρίου, μέσω της εμμηνορρυσίας.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, το ενδομήτριο βρίσκεται εντός της μήτρας. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί και έξω από αυτήν, π.χ. στην κοιλιά. Εάν συμβαίνει αυτό, αντιμετωπίζουμε την περίπτωση της ενδομητρίωσης, η οποία είναι μια χρόνια ασθένεια. Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) (διαταραχή στον ορμονικό κύκλο) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από αυτήν την πάθηση. Η ενδομητρίωση αυξάνει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας.

Τι συμβαίνει με τα δύο στρώματα του ενδομητρίου;

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες εμφύτευσης βελτιώνονται όταν το ενδομήτριο παρουσιάζει δύο στρώματα στον υπερηχογραφικό έλεγχο. Έτσι, ένα βέλτιστα αναπτυγμένο ενδομήτριο εμφανίζει μια δομή τριών γραμμών. Αυτές σχηματίζουν τα όρια των δύο στρωμάτων του ενδομητρίου μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους. Ο ιατρικός όρος για αυτό είναι “ενδομήτριο τριών στιβάδων”.

Αντίξοες συνθήκες για την εμφύτευση

Η ανεπαρκής πάχυνση (λιγότερο από 8-14 mm) και η κακή κυκλοφορία του αίματος στο ενδομήτριο θεωρούνται δυσμενείς συνθήκες. Το PROFERTIL® female, ένας συνδυασμός μικροθρεπτικών συστατικών με αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του ενδομητρίου και, επομένως, να υποστηρίξει τη βελτίωση της δεκτικότητας του ενδομητρίου, χωρίς τη λήψη ορμονών.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), μια ορμονική ανισορροπία συχνά σημαίνει ότι η φυσιολογική ανάπτυξη του ενδομητρίου δεν είναι δυνατή, λόγω έλλειψης αναγκαίων θρεπτικών συστατικών. Συνεπώς, σε γυναίκες με ΣΠΩ (PCOS) το ενδομήτριο μπορεί να είναι πολύ λεπτό και, ταυτοχρόνως, ανεπαρκώς εφοδιασμένο με αίμα.

Ποιά είναι τα αίτια για ένα λεπτό ενδομήτριο;

Η ανεπάρκεια οιστρογόνων, οι διαταραχές του κύκλου και η αναιμία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η λέπτυνση του ενδομητρίου μπορεί επίσης να προκληθεί από ινομυώματα της μήτρας, υδροσάλπιγγα (στο άκρο μη διαβατών σαλπίγγων), ενδομητρίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου), αλλά και από συμφύσεις της μήτρας από πρότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει λόγω μιας λοίμωξης του πυελικού εδάφους, της ακατάλληλης απόξεσης της μήτρας, της μακροχρόνιας ορμονικής αντισύλληψης ή της λήψης κλομιφαίνης.

Ποιές είναι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές;

Για τη βελτίωση των συνθηκών εμφύτευσης του εμβρύου, είναι προτεραιότητα να επιτευχθεί η ανάπτυξη του ενδομητρίου. Για παράδειγμα, τι μπορεί να γίνει ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος στο ενδομήτριο; Αυτό τελικά μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επίτευξης σύλληψης.

Το PROFERTIL® female παρέχει στοχευμένη και αποδεδειγμένη με μελέτες ευεργετική επίδραση στην αύξηση της πιθανότητας μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης!

Ανάπτυξη του ενδομητρίου στο πλαίσιο της προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης

Σε αυτήν την κατεύθυνση, κατάλληλες ορμόνες, όπως η προγεστερόνη, μπορούν να χορηγηθούν ως απάντηση σε διαγνωσμένη ανεπάρκεια ωχρού σωματίου. Η λήψη του PROFERTIL® female μπορεί να έχει υποστηρικτική δράση, όπως φαίνεται στα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αυξάνονται!

Η πρόσληψη βιταμίνης D3

Ο κύκλος μιας γυναίκας μπορεί να ρυθμιστεί με τη λήψη βιταμίνης D3. Αυτή η βιταμίνη βοηθά επίσης στην ωρίμανση των ωαρίων και στην ανάπτυξη του βλεννογόνου της μήτρας, έτσι ώστε η γυναίκα να καταφέρει να μείνει έγκυος. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η βιταμίνη D3 χορηγείται και λαμβάνεται σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε γυναίκας. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τη χορήγηση βιταμίνης D3 σε πόσιμη μορφή, με τη μορφή σταγόνων. Προκειμένου να διαπιστωθεί με ακρίβεια η ανάγκη για βιταμίνη D3, πρέπει πρώτα να προσδιορίζεται με εργαστηριακό έλεγχο η επάρκεια βιταμινών για κάθε γυναίκα.