Αύξησε τη γονιμότητα

Τα καλά νέα: Η γυναικεία γονιμότητα μπορεί να ανακτηθεί!

Η αύξηση της γονιμότητας είναι ο κύριος στόχος όταν η επιθυμία για την απόκτηση παιδιού παραμένει ανεκπλήρωτη. Ωστόσο, το πρόβλημα της μειωμένης γονιμότητας δε σχετίζεται πάντα με τη γυναίκα («γυναικείος παράγοντας» καθώς στο 50% των περιπτώσεων, αφορά στον άνδρα («ανδρικός παράγοντας»)

Παράγοντες που έχουν θετική επίδραση:

 • Διατροφή πλούσια σε βιταμίνες
 • Πιο αισθησιακή ερωτική ζωή
 • Άσκηση και σπορ
 • Τακτικές ασκήσεις χαλάρωσης
 • Διασκέδαση και ψυχαγωγία στη ζωή

Παράγοντες που έχουν αρνητική επίδραση: 

 • Αλκοόλ, κάπνισμα και φάρμακα
 • Έλλειψη ύπνου
 • Πρωταθλητισμός, ακραία ανταγωνιστικά αθλήματα
 • Αρνητικό άγχος
 • Το να είσαι υπέρβαρος ή λιποβαρής

Τι χρειάζεται το γυναικείο σώμα για να αυξήσει τη γονιμότητα;

Η γονιμότητα είναι μια πολύ περίπλοκη έννοια συνολικά. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ευπάθειας από διάφορους παράγοντες. Αρχικά, ο ορμονικός κύκλος επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους. Και, επιπλέον, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, το στρες, καθώς και επιβλαβείς ουσίες όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα φάρμακα ή τα ναρκωτικά, μπορούν να περιορίσουν τη γυναικεία και ανδρική γονιμότητα.

Η επιθυμία να αυξηθεί η γυναικεία γονιμότητα συνήθως συνδέεται με μια διαπιστωμένη διαταραχή γονιμότητας (η γονιμότητα είναι πολύ μειωμένη ) και την ταυτόχρονη έντονη επιθυμία για την απόκτηση παιδιού. Το χρονικό διάστημα μέχρι τη γονιμοποίηση θα πρέπει να αξιοποιείται με το βέλτιστο τρόπο, ώστε να δημιουργούνται οι απαραίτητες συνθήκες, επειδή έτσι το γυναικείο σώμα θα είναι προετοιμασμένο με τον καλύτερο τρόπο, κατά τη στιγμή της σύλληψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μικροθρεπτικά συστατικά παίζουν καθοριστικό ρόλο. Αυτά όχι μόνο μπορούν να φέρουν το ορμονικό “ισοζύγιο” σε ισορροπία, αλλά και να βελτιώσουν άλλους παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για διαταραχές γονιμότητας. Η προσεκτικά επιλεγμένη σύνθεσή του PROFERTIL® female είναι ένας συνδυασμός μικροθρεπτικών συστατικών με αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στη γυναικεία γονιμότητα.

Πώς λαμβάνεται το PROFERTIL® female;

Συνιστάται να λαμβάνετε ένα δισκίο και μία μαλακή κάψουλα ημερησίως, με ή μετά το γεύμα σας. Το PROFERTIL® female πρέπει να χρησιμοποιείται από τη στιγμή που υπάρχει η επιθυμία για την απόκτηση παιδιού, μέχρι και την επίτευξη της εγκυμοσύνης. Το προϊόν πρέπει να λαμβάνεται υπό ιατρική επίβλεψη. Το PROFERTIL® female διατίθεται σε μηνιαία συσκευασία, με 28 ημερήσιες δόσεις, και σε συσκευασία 3 μηνών, που περιέχει 84 ημερήσιες δόσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει το PROFERTIL® female;

Υποστηρίζει τις γυναίκες στην πορεία τους μέχρι την επίτευξη της προγραμματισμένης τους εγκυμοσύνης, όταν:

 • η γυναίκα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας (ειδικά πάνω από την ηλικία των 30 ετών)
 • η γυναίκα έχει Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)
 • η γυναίκα υποβάλλεται σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF)

Μετά την ωοθυλακιορρηξία και τη γονιμοποίηση, το ωάριο μεταφέρεται μέσω της σάλπιγγας προς τη μήτρα. Η βλαστοκύστη (έμβρυο ηλικίας 5-6 ημερών) αναζητά την καλύτερη θέση για εμφύτευση στο ενδομήτριο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο προετοιμάστηκε η επένδυση της μήτρας στην αρχή του κύκλου, έτσι ώστε να αναπτύξει ένα γόνιμο ενδομήτριο. Μόλις ξεκινήσει η εμφύτευση (την πέμπτη ή έκτη ημέρα μετά τη γονιμοποίηση), το σώμα λαμβάνει ένα σήμα από τις ορμόνες ότι υπάρχει εγκυμοσύνη και ότι η ωοθυλακιορρηξία δεν είναι πλέον απαραίτητη.

Και τώρα ας δούμε την περίπτωση του άντρα

Σημειώνοντας ότι η αιτία για μια ανεκπλήρωτη επιθυμία για την απόκτηση παιδιού μοιράζεται ανάμεσα στον άνδρα και στη γυναίκα, ή και στους δύο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε περισσότερο τον λεγόμενο «Ανδρικό παράγοντα».

Εάν προκύψει η ανάγκη ενίσχυσης της ανδρικής γονιμότητας («Ανδρικός παράγοντας»), η σύνθεση του PROFERTIL® male έχει αποδεδειγμένα με μελέτες ευεργετική επίδραση στις παραμέτρους του σπέρματος που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Τι εννοούμε με τον όρο ανδρική υπογονιμότητα;

Το ακόλουθο δεδομένο ισχύει επίσης και για τους άνδρες: εάν η σύντροφος δε μείνει έγκυος μετά από 12 μήνες ερωτικών επαφών χωρίς προφυλάξεις και στη γυναίκα δεν έχει διαγνωσθεί κάποιο ιατρικό πρόβλημα, τότε μάλλον υπάρχει ζήτημα ανδρικής υπογονιμότητας. Γίνεται διάκριση μεταξύ δευτεροπαθούς και πρωτοπαθούς υπογονιμότητας. Όσον αφορά στη δευτεροπαθή μορφή, σε αυτήν την περίπτωση ο άνδρας έχει ήδη αποκτήσει ένα ή περισσότερα παιδιά.

Η διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας

Στο πλαίσιο λεπτομερούς ανδρολογικής διερεύνησης, ο άνδρας θα πρέπει να υποβληθεί σε σπερμοδιάγραμμα (ανάλυση εκσπερμάτισης). Αυτό παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό, το σχήμα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, ο πιθανός κατακερματισμός του DNA στα σπερματοζωάρια δεν είναι ορατός με αυτήν τη διαδικασία ελέγχου. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται επιπλέον, ειδικές εξετάσεις.

Κατακερματισμός του DNA = Απώλεια γενετικής πληροφορίας

Η αιτία μιας αποβολής μπορεί να βρίσκεται και στον άντρα!

Κατά τη διαίρεση των κυττάρων, υπάρχει μεταφορά DNA. Με αυτόν τον τρόπο η γενετική πληροφορία μεταφέρεται σε κάθε νέο κύτταρο. Εάν η γενετική πληροφορία είναι κατεστραμμένη (σπάσει), το νέο κύτταρο θα είναι ατελές και επομένως μη λειτουργικό. Κατά συνέπεια, το έμβρυο μπορεί να μην αναπτυχθεί πλήρως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χρήσιμες πληροφορίες για την αύξηση της ανδρικής και γυναικείας γονιμότητας

Γενικά, το κάπνισμα είναι καλό να διακόπτεται. Επίσης, δε συνιστάται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν να οδηγήσουν σε ορμονικές αυξομειώσεις, ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους και διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις βάρους (φαινόμενο γιο-γιο) πρέπει να αποφεύγονται τελείως. Ένας ΔΜΣ πάνω από 30 ή κάτω από 18,5 αποτελεί επίσης αιτία προβληματισμού, επειδή μπορεί να επηρεαστεί η ισορροπία των ορμονών και, συνεπώς, ο τακτικός μηνιαίος κύκλος.

Μια υγιεινή διατροφή με πολλά λαχανικά, τα οποία προετοιμάζονται προσεκτικά για να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά τους, είναι σημαντική, σε συνδυασμό φυσικά με πολλά φρέσκα φρούτα, για την πρόληψη τυχόν ελλείψεων σε απαραίτητα διατροφικά συστατικά.

Η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης αυξάνεται με ένα τουλάχιστον μέσο επίπεδο φυσικής κατάστασης. Επομένως, η επαρκής σωματική άσκηση και ο αθλητισμός έχουν ουσιαστική σημασία. Ωστόσο, τα ακραία ανταγωνιστικά αθλήματα μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα μελλοντικής εγκυμοσύνης.

Η δισφαινόλη Α, που περιέχεται σε πολλά πλαστικά, είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Harvard, μεταξύ άλλων, αποκάλυψαν ότι η χημική αυτή ένωση επηρεάζει αρνητικά την ορμονική ισορροπία. Ως εκ τούτου, οι πλαστικές συσκευασίες για ποτά και τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο, εάν ο στόχος είναι η αύξηση της γονιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η ταυτόχρονη λήψη PROFERTIL® male και PROFERTIL® female υπό ιατρική παρακολούθηση, για να αυξηθεί η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, το άγχος, ειδικά αν είναι συνεχές, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Εάν οι παράγοντες πρόκλησης άγχους δεν μπορούν να περιοριστούν, τότε ο βελονισμός, ο διαλογισμός, οι ειδικές ασκήσεις γιόγκα και οι τεχνικές χαλάρωσης είναι κάποιοι καλοί τρόποι για να νιώσετε ηρεμία και χαλάρωση, τουλάχιστον προσωρινά.

Τέλος, πρέπει να γίνει και πάλι αναφορά στην αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση των μικροθρεπτικών συστατικών των PROFERTIL® male και του PROFERTIL® female στην ανδρική και τη γυναικεία γονιμότητα.