Εγκυμοσύνη
μετά από αποβολή

Αποβολές; Μπορεί να οφείλονται εξίσου και στον άνδρα.

Μια νέα εγκυμοσύνη πολύ συχνά προκαλεί ανησυχία για όσα ζευγάρια έχουν ήδη αντιμετωπίσει τη συναισθηματικά οδυνηρή κατάσταση μιας αποβολής στο παρελθόν. To γεγονός ότι μια αποβολή μπορεί να οφείλεται και στον άνδρα, συχνά δεν αξιολογείται και χάνεται μέσα στο πρόβλημα, λόγω της έλλειψης ενημέρωσης.

Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες, συνειδητά ή ασυνείδητα, αναρωτιούνται: θα συσχετιστεί μια νέα εγκυμοσύνη με αυξημένο κίνδυνο;

Από την ιατρική άποψη, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι «Ναι». Από την πλευρά της στατιστικής, ο εκ νέου κίνδυνος αποβολής αυξάνεται μετά την τραυματική εμπειρία μιας προηγούμενης αποβολής. Προτείνεται λοιπόν στενή ιατρική παρακολούθηση, τόσο για το αγέννητο παιδί, όσο και για τη μέλλουσα μητέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο προγεννητικός ιατρικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται αρχικά κάθε τέσσερις εβδομάδες και, στη συνέχεια, κατά το τελευταίο τρίμηνο, κάθε δύο εβδομάδες. Αυτοί οι έλεγχοι μπορεί να προεκταθούν / συμπληρωθούν και με άλλες εξετάσεις, εάν κριθεί απαραίτητο.

Ποιές εξετάσεις είναι καλό να γίνονται πριν από μια νέα εγκυμοσύνη;

Γενετικός έλεγχος

Τα χρωμοσώματα στον πυρήνα κάθε κυττάρου του σώματος περιέχουν το ανθρώπινο γενετικό υλικό που μεταβιβάζεται στο παιδί. Εάν υπάρχουν ανωμαλίες στο γενετικό υλικό, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μιας ακόμη αποβολής. Ας εξετάσουμε αυτό το σημείο με περισσότερες λεπτομέρειες, εστιάζοντας στον κατακερματισμό του DNA και τη «χαμένη» γενετική πληροφορία.

Όταν πραγματοποιείται η διαίρεση των κυττάρων, το DNA, με τις επιμέρους γενετικές πληροφορίες του, μεταβιβάζεται σε κάθε ξεχωριστό νέο κύτταρο. Ωστόσο, εάν υπάρχει κατακερματισμός του DNA στα σπερματοζωάρια, τότε το νέο κύτταρο θα είναι ατελές και, επομένως, μη λειτουργικό. Αυτό μπορεί τελικά να προκαλέσει τη διακοπή της ανάπτυξης του εμβρύου.

Το PROFERTIL® μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη μείωση του ποσοστού του «καταστραμμένου» προστασία του DNA

Για να κατανοήσουμε αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η λειτουργία ενός σπερματοζωαρίου είναι να μεταφέρει με ασφάλεια τη γενετική πληροφορία (DNA) στο ωάριο. Όταν αυξάνεται ο κατακερματισμός του DNA, το σπέρμα δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τη λειτουργία του. Άνδρες άνω των 35 ετών, που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει παιδιά, θα πρέπει να εξετάσουν τον αυξημένο κίνδυνο κατακερματισμού του DNA του σπέρματος, ιδιαίτερα εάν θέλουν να εκπληρώσουν την επιθυμία της απόκτησης παιδιών με τη σύντροφό τους. Γι’ αυτό, το PROFERTIL® male μπορεί να υποστηρίξει τους άνδρες άνω των 35 ετών, επειδή η πιθανότητα κατακερματισμού του DNA αυξάνεται από αυτήν την ηλικία και μετά.

Ο κατακερματισμός του DNA στα σπερματοζωάρια μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχούς φυσικής ή τεχνητής γονιμοποίησης και έτσι να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ακόμη αποβολής. Υπάρχουν διάφορες διαδικασίες ελέγχου για τη διερεύνηση του κατακερματισμού του DNA στα σπερματοζωάρια. Σε κάθε περίπτωση, αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση του PROFERTIL® male στο DNA του σπέρματος.

Οι αναλύσεις σπέρματος σε ένα ανδρολογικό εργαστήριο είναι σημαντικά διαγνωστικά βήματα στην προσπάθεια να εκπληρωθεί η επιθυμία τεκνοποίησης. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει την προετοιμασία επιβεβαιωμένων σπερμοδιαγραμμάτων, καθώς και την αποτελεσματική επεξεργασία και αξιολόγηση του σπέρματος, σε σχέση με τις θεραπείες γονιμότητας. Αυτά ισχύουν και για την κατάψυξη του σπέρματος ή του ορχικού ιστού σε υγρό άζωτο (κρυοσυντήρηση).

Ορμονολογική ανάλυση / Έλεγχος του κύκλου

Οι ορμόνες μεταβολισμού του σακχάρου και οι ορμόνες του θυρεοειδούς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των ορμονών του γυναικείου φύλου είναι επίσης σημαντικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο εμμηνορροϊκός κύκλος των γυναικών που επιθυμούν να εκπληρώσουν την επιθυμία απόκτησης παιδιού θα πρέπει επίσης να εξεταστεί. Η γυναίκα εξετάζεται στην αρχή, στη μέση και στο τέλος του κύκλου της, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και υπερηχογραφικό έλεγχο, για να διαπιστωθεί εάν έχει πραγματοποιηθεί φυσιολογικός σχηματισμός ωοθυλακίων με ωοθυλακιορρηξία και η μετατροπή σε ωχρό σωμάτιο. Ο αποδειγμένα με μελέτες συνδυασμός των μικροθρεπτικών συστατικών του PROFERTIL® female μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη ρύθμιση του κύκλου.

Έλεγχος λοιμώξεων

Προκειμένου να αποκλειστούν πιθανές λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια, ιούς και μύκητες, επίχρισμα από τον τράχηλο της μήτρας εξετάζεται στο εργαστήριο για παθογόνους οργανισμούς. Πραγματοποιείται επίσης και διαφορική εξέταση αίματος. Εάν το εργαστηριακό αποτέλεσμα είναι θετικό, η λοίμωξη πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτυχώς πριν την επίτευξη της εγκυμοσύνης.

Υπερηχογραφική εξέταση

Οι δυσπλασίες της μήτρας, οι οποίες μπορούν να ανιχνευθούν με υπερηχογράφημα, είναι επίσης καθοριστικές για μια νέα εγκυμοσύνη, μετά από την τραυματική εμπειρία μιας αποβολής. Μετά από πολλαπλές αποβολές πρέπει να διενεργείται υστεροσκόπηση (εξέταση μέσω του κόλπου). Η χειρουργική αποκατάσταση των δυσπλασιών της μήτρας μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή. Επιπλέον, και οι δυσπλασίες των ωοθηκών μπορούν και αυτές να εντοπιστούν με αυτόν τον τρόπο.

Ανίχνευση αντισωμάτων

Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και συνήθως δρουν ενάντια σε ανεπιθύμητα ξένα σώματα. Ωστόσο, μερικές φορές στρέφονται ενάντια στις δομές του ίδιου του σώματος και, επομένως, ακόμη και κατά της εγκυμοσύνης υπό ορισμένες συνθήκες. Εάν συμβεί αυτό, το γονιμοποιημένο ωάριο δέχεται επίθεση και η γυναίκα βιώνει μια αποβολή.

Νέα επιθυμία για εγκυμοσύνη: τι άλλο είναι σημαντικό;

Ο χρόνος μετά την ακούσια διακοπή της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ψυχολογική και σωματική ανάρρωση. Αυτό ισχύει και για την περίοδο του πένθους που βιώνει κάθε γυναίκα ξεχωριστά, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η καλή ψυχική υγεία είναι πολύ σημαντική για την εκπλήρωση μιας νέας επιθυμίας για εγκυμοσύνη.

Πώς θα δημιουργήσετε σταθερότητα για τον εαυτό σας, αλλά και για το μωρό που έχετε προγραμματίσει;

Στην καθημερινή σας ζωή , είναι καλό να μην υπάρχει χώρος για κινδύνους που μπορούν να αποφευχθούν, όπως το κάπνισμα και η συστηματική ή/και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όταν έχει εκφραστεί η επιθυμία για την απόκτηση παιδιού. Αυτό ισχύει και για τη διατροφή με γρήγορο φαγητό. Πρέπει να προτιμώνται τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα ψάρια, τα αβγά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Μια σωστή δίαιτα μπορεί να συμπληρώνεται επίσης από καλής ποιότητας κρέας, που προέρχεται από υγιή ζώα (χωρίς ορμόνες).

Το υπερβολικό άγχος στο χώρο εργασίας και τα πολύ έντονα αθλήματα πρέπει να αποφεύγονται.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να ξεπεραστεί ο φόβος της πιθανής απώλειας ενός ακόμη μωρού. Από αυτή την άποψη, οι συζητήσεις με τον σύντροφο, την οικογένεια ή τους φίλους μπορούν να δώσουν καλά αποτελέσματα. Η επικοινωνία με τη μαία μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική.

Το PROFERTIL® male και το PROFERTIL® female μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στη γονιμότητα και των δύο φύλων, ως συνθέσεις μικροθρεπτικών συστατικών όπως είναι αποδεδειγμένο με μελέτες. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιθυμία για απόκτηση παιδιών είναι ένας κοινός στόχος και τα αίτια της αποβολής μπορεί να οφείλονται εξίσου και στον άνδρα.

Ποιά ήταν η αιτία της τελευταίας αποβολής που βιώσατε ή ίσως και των προηγούμενων αποβολών σας (ιστορικό αποβολών);

Αυτή η ερώτηση θα πρέπει να συζητηθεί με την κατάλληλη ιατρική υποστήριξη, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για το μέλλον, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι ακόλουθες αιτίες πρέπει να διευκρινιστούν:

  • Γενετικοί λόγοι (η ηλικία του άνδρα και της γυναίκας, καθώς και πιθανές χρωμοσωμικές αλλαγές).
  • Ανοσολογικές αιτίες (λανθασμένη αντίδραση του μητρικού ανοσοποιητικού συστήματος στο έμβρυο, ως ξένο σώμα, που οδηγεί σε αποβολή).
  • Ανατομικοί λόγοι (ινομυώματα ή δυσπλασίες της μήτρας).
  • Ορμονικοί λόγοι (π.χ., υπολειτουργία του θυρεοειδούς, νόσος Hashimoto) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Τέτοιες λειτουργικές διαταραχές θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθούν, πριν την επίτευξη μιας νέας εγκυμοσύνης.

Ο αυξημένος κατακερματισμός του DNA στα σπερματοζωάρια μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία, ειδικά για άνδρες ηλικίας άνω των 35 ετών.