Ρύθμιση του κύκλου

Η έλλειψη ωοθυλακιορρηξίας ως αιτία για την ανεκπλήρωτη επιθυμία απόκτησης παιδιού

Υπάρχουν πολλές αιτίες που είναι γενικά γνωστές, όταν η επιθυμία για απόκτηση παιδιών δεν εκπληρώνεται, παρά τις “χωρίς προφυλάξεις” επαφές. Ένας λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη ωοθυλακιορρηξίας, η οποία είναι επίσης γνωστή με τον ιατρικό όρο «Ανωοθυλακιορρηξία». Εάν αυτή είναι η αιτία, είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά του PROFERTIL® female μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην ωοθυλακιορρηξία.

Το ωάριο βρίσκεται μέσα σε έναν ώριμο θύλακα (ωοθυλάκιο) και το μέγιστο μέγεθος του ωοθυλακίου θα επιτευχθεί περίπου στο μέσο του κύκλου. Στη συνέχεια το ωοθυλάκιο ανοίγει και το ωάριο απελευθερώνεται, μαζί με υγρά. Αυτή είναι η διαδικασία της ωοθυλακιορρηξίας. Στο επόμενο στάδιο το ωάριο μεταφέρεται μέσω των σαλπίγγων στη μήτρα. Το πρώτο μισό του γυναικείου κύκλου κυριαρχείται από οιστρογόνα. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν την ωρίμανση του ωαρίου στην ωοθήκη. Η ωοθυλακιορρηξία την 14η ημέρα του μηνιαίου κύκλου σηματοδοτεί το δεύτερο μισό του κύκλου.

Τι είναι η οιστραδιόλη;

Η οιστραδιόλη είναι μια αναπαραγωγική ορμόνη που παράγεται κυρίως στα θυλάκια των ωοθηκών.

Οι τιμές οιστραδιόλης της γυναίκας εξαρτώνται από τον κύκλο της. Έτσι, στο πρώτο μισό του κύκλου η συγκέντρωση στον ορό του αίματος είναι από 25 έως 95 ng/l. Κατά την περίοδο της ωοθυλακιορρηξίας η τιμή αυτή βρίσκεται μεταξύ 75 και 570 ng/l, ενώ πέφτει μεταξύ 60 ng/l και 250 ng/l στο δεύτερο μισό του κύκλου. Τέλος, μετά την εμμηνόπαυση η τιμή αυτή πέφτει ακόμη και κάτω από 45 ng/l.

Η χρόνια ανωοθυλακιορρηξία, η οποία είναι μια διαταραχή του κύκλου και χαρακτηρίζεται από έλλειψη ωορρηξίας, θεωρείται συνήθης αιτία για τη γυναικεία υπογονιμότητα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η έλλειψη ωοθυλακιορρηξίας είναι συνήθως αποτέλεσμα ορμονικής ανισορροπίας. Εάν η ωοθυλακιορρηξία είναι πολύ σπάνια ή ανύπαρκτη, ενδέχεται να υπάρχει Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Αλλά για να γίνει μια σωστή διάγνωση πρέπει να πλήρουνται δύο από τα 3 κριτήρια Ρότερνταμ.

Τί είναι στην πραγματικότητα οι διαταραχές της περιόδου;

Η τακτική έμμηνος ρύση ονομάζεται επίσης εμμηνόρροια. Οι διάφορες αποκλίσεις αναφέρονται ως διαταραχές του κύκλου, οι οποίες επηρεάζουν την ένταση της περιόδου ή το διάστημα μεταξύ των περιόδων.

Οι αλλαγές στο διάστημα μεταξύ των περιόδων μπορεί να έχουν τις ακόλουθες μορφές:

 • Πρωτοπαθής / δευτεροπαθής αμηνόρροια (δεν έχει εμφανιστεί η πρώτη έμμηνος ρύση / απουσιάζουν οι περίοδοι, ενώ είχαν ξεκινήσει κανονικά)
 • Πολυμηνόρροια (λιγότερες από 25 ημέρες μεταξύ δύο περιόδων)
 • Πολυμηνόρροια (λιγότερες από 25 ημέρες μεταξύ δύο περιόδων)
 • Υπομηνόρροια (αδύναμη έμμηνος ρύση)
 • Δυσμηνόρροια (επώδυνος έμμηνος ρύση / πόνοι περιόδου)
 • Μηνορραγία (βαριά και μεγάλης διάρκειας περίοδος)
 • Μητρορραγία / μεσοκυκλική αιμορραγία (ακανόνιστη περίοδος, εκτός του κανονικού εμμηνορροϊκού κύκλου)

Η κακή ποιότητα των ωαρίων ως αιτία για ακανόνιστη ωοθυλακιορρηξία ή έλλειψη ωοθυλακιορρηξίας.

Όσον αφορά στην πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών με στόχο την αύξηση της γυναικείας γονιμότητας, τα μικροθρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS). Το PROFERTIL® female μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη, έχοντας ευεργετική επίδραση στην ποιότητα των ωαρίων και την ωοθυλακιορρηξία.

Μια κλινική μελέτη σε ασθενείς με PCOS έδειξε ότι το PROFERTIL® female έχει ως αποτέλεσμα την εξισορρόπηση των ειδικών για το PCOS, ορμονικών παραμέτρων (π.χ., τεστοστερόνη), μετά από λήψη για διάστημα 3 μηνών.

Ας διευκρινίσουμε τι εννοούμε με τον όρο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS):

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στην αναπαραγωγική ηλικία. Είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες που σχετίζονται με την ανεκπλήρωτη επιθυμία των γυναικών να αποκτήσουν παιδιά. Η διακοπή της ωρίμανσης των ωαρίων είναι πιθανή.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ρότερνταμ, στα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του PCOS περιλαμβάνονται:

 • Χρόνιες διαταραχές του κύκλου, και ιδιαιτέρως ολιγομηνόρροια (μεγαλύτεροι, πιο αραιοί κύκλοι) ή αμηνόρροια (πλήρης απουσία της περιόδου) με έλλειψη ωοθυλακιορρηξίας (ανωθυλακιορρηξία).
 • Παρουσία πλεοναζόντων ορμονών ανδρικού φύλου (υπερανδρογονισμός), με πιθανή ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο της γυναίκας, απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής και δημιουργία ακμής.
 • Σχηματισμός πολλαπλών κύστεων στις ωοθήκες.

Οι ακόλουθες ενδείξεις μπορεί να υποδηλώνουν PCOS:

 • Ανεκπλήρωτη επιθυμία για απόκτηση παιδιών
 • Αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα
 • Διαταραγμένος μεταβολισμός του σακχάρου (αντίσταση στην ινσουλίνη) εξαιτίας σακχαρώδους διαβήτη
 • Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
 • Αυξημένα επίπεδα της Αντιμυλλερίου Ορμόνης (AMH)

Θεραπευτικές επιλογές για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών – PCOS

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις σωστές θεραπείες και, συχνά επίσης, με μια αλλαγή στο τρόπο ζωής, που μπορεί να περιλαμβάνει την απαιτούμενη απώλεια βάρους. Η τακτική σωματική άσκηση είναι σημαντική επειδή μπορεί να σταθεροποιήσει την ισορροπία των ορμονών, καθώς επίσης και το μεταβολισμό του σακχάρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να γίνει και πάλι αναφορά στην αποδεδειγμένη με μελέτες ευεργετική επίδραση της σύνθεσης του PROFERTIL® female, στις διαταραχές του κύκλου. Η φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών μπορεί να είναι μία ακόμη επιλογή. Μια κλινική μελέτη έχει επιβεβαιώσει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά του PROFERTIL® female μπορούν να συμβάλλουν στην ορμονική ισορροπία, σε γυναίκες με PCOS.

Επιπλέον, το PROFERTIL® female προετοιμάζει το σώμα για την εγκυμοσύνη, με έναν προσεκτικά επιλεγμένο συνδυασμό μικροθρεπτικών συστατικών.

Μια κλινική μελέτη έχει επιβεβαιώσει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά του PROFERTIL® female μπορούν να συμβάλλουν στην oρμονική ισορροπία, σε γυναίκες με PCOS. Επιπλέον, το PROFERTIL® female προετοιμάζει το σώμα για την εγκυμοσύνη, με έναν προσεκτικά επιλεγμένο συνδυασμό μικροθρεπτικών συστατικών.

Τι άλλα αίτια υπάρχουν για τις διαταραχές του κύκλου;

Οργανικά αίτια

 • Σχηματισμός ινομυωμάτων ή πολυπόδων
 • Υψηλά επίπεδα προλακτίνης (η προλακτίνη διεγείρει την παραγωγή γάλακτος στον μαστό)
 • Υπερπλασία ενδομητρίου (υπερβολική ανάπτυξη του ενδομητρίου)
 • Καρκίνος της μήτρας

Ορμονικά αίτια

 • Έλλειψη ωοθυλακιορρηξίας (ανωοθυλακιορρηξία)
 • Υψηλά επίπεδα προλακτίνης (η προλακτίνη διεγείρει την παραγωγή γάλακτος στον μαστό)
 • Αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων (οιστρογόνα = γυναικείες ορμόνες αναπαραγωγής)
 • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)
 • Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

Διαταραχές της πήξης του αίματος

 • Θρομβοπενία (ο αριθμός αιμοπεταλίων είναι πολύ χαμηλός)
 • Αυξημένη ινωδόλυση (αυξημένος διαχωρισμός ινώδους. Ινώδες = συγκολλητικό από πλάσμα για την πήξη του αίματος)
 • Νόσος Von Willebrand (πάθηση της πήξης του αίματος)

Φαρμακευτικές επιδράσεις

Οιστρογόνα, ηπαρίνη, κουμαρινικά αντιπηκτικά, ταμοξιφαίνη.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν:

 • Ψυχολογικό στρες
 • Διάφορες γενικές ασθένειες
 • Κακές διατροφικές συνήθειες
 • Αγωνιστικός αθλητισμός
 • Το ενδομήτριο σπιράλ (IUD) και το αντισυλληπτικό χάπι

Πώς γίνεται η διάγνωση της διαταραχής του κύκλου;

Μετά την καταγραφή λεπτομερούς ιστορικού, αποκλείονται αρχικά τα οργανικά αίτια. Ένα ημερολόγιο καταγραφής των κύκλων για αρκετούς μήνες μπορεί να είναι χρήσιμο. Έτσι θα μελετηθεί η συχνότητα και η ένταση των περιόδων. Αυτές οι καταγραφές θα πρέπει να συμπληρωθούν από γυναικολογική εξέταση με υπερηχογράφημα. Οι εργαστηριακές αναλύσεις θα δώσουν πληροφορίες για κάθε πιθανή ορμονική διαταραχή.

Τι μπορεί να γίνει σε μια διαγνωσμένη διαταραχή του κύκλου;

Με αυτό το δεδομένο, η υποστήριξη της ωοθυλακιορρηξίας, η βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων ή η αύξηση του αριθμού των ωαρίων που θα ωριμάσουν είναι κυρίαρχης σημασίας. Η ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας (π.χ., μείωση των αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης) είναι επίσης σημαντική. Η αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση της σύνθεσης του PROFERTIL® female μπορεί να υποστηρίξει τις συνθήκες για την επίτευξη ενός κανονικού κύκλου.

Γιατί PROFERTIL® female;

Παρά την τακτική ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις, περίπου το 15% των ζευγαριών δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, ενώ το επιθυμούν. Η αιτία είναι περίπου εξίσου μοιρασμένη μεταξύ της γυναίκας, δηλαδή του «γυναικείου παράγοντα», και του άνδρα, όπου χρησιμοποιείται ο όρος «ανδρικός παράγοντας». Μπορεί επίσης να υπάρχει συνδυασμός και των δύο αυτών παραγόντων.

Είναι γεγονός ότι πολλές γυναίκες ή ζευγάρια άνω των 30 ή και 40 ετών θέλουν να εκπληρώσουν την επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά. Ωστόσο, η ποιότητα των ωαρίων σε αυτές τις ηλικίες είναι ήδη μειωμένη και ο κύκλος μπορεί να είναι ακανόνιστος. Οι διαταραχές του κύκλου είναι όλο και πιο συχνές με την πάροδο του χρόνου. Η γονιμότητα μειώνεται ουσιαστικά με την ηλικία.

Η χορήγηση PROFERTIL® female μπορεί να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις. Η αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση της σύνθεσής του με μικροθρεπτικά συστατικά υποστηρίζει τη γυναικεία γονιμότητα!