Η επιθυμία απόκτησης παιδιών
και η ορμονική θεραπεία

Η φαρμακευτική υποστήριξη στην πορεία για την απόκτηση παιδιού με προγραμματισμένη εγκυμοσύνη

Προκειμένου να εκπληρωθεί η επιθυμία για την απόκτηση παιδιών, ίσως είναι απαραίτητη η φαρμακευτική υποστήριξη με τη μορφή ορμονοθεραπείας. Αυτή συχνά παρέχεται ως μέρος της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι στόχοι των θεραπειών που βασίζονται σε ορμόνες περιλαμβάνουν την ενίσχυση της δραστηριότητας των ωοθηκών, αλλά και τη διασφάλιση της τακτικής ωοθυλακιορρηξίας και της ωρίμανσης των ωαρίων. Επιπροσθέτως, περιλαμβάνουν τη σωστή εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, καθώς και μια συνολική θετική επίδραση, κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Γιατί ορμονική θεραπεία;

Προτεραιότητα είναι η επίτευξη της ορμονικής ισορροπίας. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς (ορμόνες της υπόφυσης), οι ορμόνες των ωοθηκών, όπως και των επινεφριδίων, έχουν επίδραση στη γυναικεία γονιμότητα. Η παραγωγή αυτών των ορμονών και η συνεργασία των αντίστοιχων εκκριτικών αδένων είναι καθοριστικής σημασίας για έναν κανονικό κύκλο, που αποτελείται από έμμηνο ρύση και ωοθυλακιορρηξία.

Για να επιτευχθεί σταθεροποίηση του κύκλου, ενδέχεται να χρειάζεται φαρμακευτική υποστήριξη. Οι ορμόνες έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν τον κύκλο σε φυσιολογικό ρυθμό ή να διεγείρουν τη λειτουργία των ωοθηκών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να παράγονται ωάρια. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να διεξάγεται λεπτομερής ιατρική εξέταση, γιατί η ορμονοθεραπεία δεν είναι συνήθως η πρώτη επιλογή. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και οι ορμόνες έχουν διάφορες παρενέργειες. Η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι συνήθως το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει. Με αυτά τα δεδομένα, το PROFERTIL® female θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, επειδή αυτό το προϊόν, μπορεί να υποστηρίξει τη γυναικεία γονιμότητα με φυσικό τρόπο.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το PROFERTIL® female μπορεί αποδεδειγμένα να έχει ευεργετική επίδραση στη γυναικεία γονιμότητα με φυσικό τρόπο.

Μπορεί να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την ανάγκη ορμονικής θεραπείας. Η γονιμότητα μπορεί μερικές φορές να βελτιωθεί με τη θεραπεία του θυρεοειδούς αδένα, σε περιπτώσεις όπου ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς) μπορεί να έχει διαγνωστεί ως η αιτία της υπογονιμότητας. Η ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική σε περίπτωση ανεπάρκειας των ωοθηκών (αδυναμία των ωοθηκών). Με δεδομένο ότι σε αυτή τη διάγνωση η ωρίμανση των ωοθυλακίων διαταράσσεται, η ωοθυλακιορρηξία δεν λαμβάνει χώρα και, επομένως, δεν εμφανίζεται η έμμηνος ρύση. Eάν υπάρχει επάρκεια ανώριμων ωαρίων, η λειτουργία των ωοθηκών πιθανώς να μπορεί να αποκατασταθεί με τη χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων.

Ο ίδιος στόχος πρέπει να επιτευχθεί εάν η παραγωγή προλακτίνης είναι πολύ υψηλή (υπερπρολακτιναιμία) και προκαλεί ορμονική διαταραχή. Αυτή η ορμόνη διεγείρει την παραγωγή γάλακτος στη μητέρα μετά τον τοκετό και, ταυτοχρόνως, καταστέλλει την ωοθυλακιορρηξία. Εάν δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, τότε η λειτουργία των ωοθηκών και η ικανότητα σύλληψης μπορεί να περιοριστούν σοβαρά από την υπερβολική παραγωγή προλακτίνης.

Το PROFERTIL® female λόγω των θρεπτικών συστατικών του μπορεί να δοθεί συμπληρωματικά με τη χορήγηση ορμονικής θεραπείας. Μια κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης, στο πλαίσιο κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, το έδειξε αυτό.

Θεραπευτικές επιλογές στην περίπτωση διαγνωσμένης υπογονιμότητας:

Οι πιθανότητες επιτυχίας εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τις εξατομικευμένες συνθήκες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ηλικία του άνδρα και της γυναίκας, το είδος της διαταραχής γονιμότητας, αλλά και ψυχολογικές παράμετροι. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το ερώτημα σχετικά με τον αριθμό των κύκλων στις οποίες είναι διατεθειμένο να υποβληθεί ένα άτομο.

Η αντιμετώπιση καθορίζεται από το λεγόμενο πλάνο διαχείρισης του εξατομικευμένου πρόβληματος. Το PROFERTIL® female και το PROFERTIL® male μπορούν να είναι υποστηρικτικά σε κάθε φάση με στοχευμένη διαχείριση της διατροφής. Είναι καλό να σημειωθεί κατηγορηματικά ότι το PROFERTIL® female και PROFERTIL® male έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στην πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης. Εάν είναι απαραίτητη η εξωσωματική γονιμοποίηση, και τα δύο προϊόντα μπορούν να ληφθούν για την προετοιμασία της εξωσωματικής, αλλά και κατά τη διάρκεια του κύκλου.

Παρακολούθηση του κύκλου:

Ο στόχος εδώ είναι να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος ωοθυλακιορρηξίας και να καθοριστεί η γόνιμη φάση. Επιπλέον, οι γόνιμες μέρες παρακολουθούνται πολύ στενά με υπερηχογράφημα και ορμονική ανάλυση. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός μπορεί να καθορίσει τον αριθμό, το μέγεθος, και ακόμη και την ωριμότητα των ωοθυλακίων.

Από αυτή την άποψη, το PROFERTIL® female μπορεί να υποστηρίξει το γυναικείο σώμα με φυσικό τρόπο με τα μικροθρεπτικά συστατικά του, και να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη.

Η ορμονική θεραπεία διέγερσης:

Πριν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες, είναι καλό να σημειωθεί ότι η λήψη PROFERTIL® female και PROFERTIL® male, σε συνδυασμό με μια σωστή διαχείριση της διατροφής, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην πιθανότητα επίτευξης γονιμοποίησης και εγκυμοσύνης, ακόμη και όταν πρόκειται για κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η διέγερση με βάση τις ορμόνες χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και θεωρείται πρόδρομος της τεχνητής γονιμοποίησης, επειδή πρέπει να υπάρχουν ώριμα ωάρια για αυτή την τεχνική. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα διέγερσης (διαδικασίες). Μετά από εξέταση των ωοθηκών και ανάλυση των επιπέδων ορμονών, ο θεράπων ιατρός μπορεί να επιλέξει το προσωποποιημένα κατάλληλο πρωτόκολλο. Η θεραπεία ελέγχεται με υπερηχογράφημα και ορμονικές αναλύσεις, ώστε να παρακολουθείται στενά η ανάπτυξη και η ωριμότητα των ωοθυλακίων.

Η ορμονική διέγερση των ωοθηκών πραγματοποιείται επίσης πριν από την τεχνητή γονιμοποίηση, ειδικά στην περίπτωση που η γονιμότητα του άνδρα είναι επιβαρυμένη περισσότερο, σε σχέση με τη γονιμότητα της γυναίκας. Αυτή η διέγερση θα πρέπει τελικά να διασφαλίσει ότι πολλά ωάρια θα ωριμάσουν ταυτόχρονα, ώστε στη συνέχεια να γονιμοποιηθούν με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή με ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου (ICSI – μικρογονιμοποίηση), εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία για την απόκτηση παιδιού. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ακόμη πιο σημαντικό ο άνδρας να έχει επίσης τις βέλτιστες συνθήκες για επιτυχή γονιμοποίηση:

Όσον αφορά στη εξωσωματική γονιμοποίηση, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα του σπέρματος του άνδρα. Ο αυξημένος βαθμός κατακερματισμού του DNA στα σπερματοζωάρια μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ποσοστό επιτυχίας. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη του PROFERTIL® male μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου κατακερματισμού του DNA του σπέρματος. Μια μελέτη στο Ιατρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης έδειξε ότι η λήψη του PROFERTIL® female παράλληλα με τη σωστή διαχείριση της διατροφής, στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή μικρογονιμοποίησης (ICSI), μπορεί να συμβάλλει σε καλά αποτελέσματα.

Οι κίνδυνοι της ορμονικής θεραπείας:

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν εξάψεις, ζάλη και προβλήματα όρασης. Επομένως, είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (ΣΥΩ – OHSS), το οποίο χαρακτηρίζεται από διευρυμένες ωοθήκες ή πάρα πολλά ωοθυλάκια ή ωοθυλάκια που είναι πολύ μεγάλα, σπανίως εμφανίζεται. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, ναυτία, πόνο και δύσπνοια. Εάν οι παρενέργειες γίνουν πολύ σοβαρές, ενδέχεται να απαιτηθεί νοσηλεία.

Το PROFERTIL® female για γυναίκες και το PROFERTIL® male για τους άνδρες προτείνονται για όσους επιθυμούν να εκπληρώσουν την επιθυμία τους να αποκτήσουν παιδιά και έχουν επιλέξει την ορμονοθεραπεία, μετά από συμβουλή του γιατρού τους. Και τα δύο αυτά προϊόντα μπορούν αποδεδειγμένα να υποστηρίξουν τη γονιμότητα, μέσω της στοχευμένης λήψης μικροθρεπτικών συστατικών, για τα οποία υπάρχει αυξημένη ανάγκη, έχοντας ευεργετική επίδραση στην πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης!

In connection with IVF treatment, the man’s sperm quality should be taken into consideration. An increased proportion of DNA breaks in sperm cells can have a significant impact on the success rate. Clinical studies have shown that the intake of PROFERTIL® male can reduce the risk of DNA breaks in sperm cells. A study at the Medical University Hospital of Vienna showed that a combination with diet management through PROFERTIL® female in the context of IVF treatment (ICSI) can lead to better results.

The risks of hormone therapy:

Side effects include hot flushes, dizziness and visual impairment. Close monitoring by the treating physician is therefore essential. Ovarian hyperstimulation syndrome (OHSS) rarely develops, which is characterised by enlarged ovaries or too many follicles or follicles that are too large. The symptoms include a bloated stomach, nausea, pain and shortness of breath. If the side effects become too severe, hospitalisation may be required.

PROFERTIL® female for women and PROFERTIL® for men are suggested for all those who wish to fulfil their long-held desires to have children and have opted for hormone therapy after consulting a physician. Both products can demonstrably support fertility through the targeted use of micronutrients, for which there is an increased need, and thus increase the chance of a successful pregnancy.